En del av
img-0

En del av  img-1

Obalans i tarmfloran hos patienter med kronisk trötthet

shutterstock_1575539137

I en studie på patienter med kronisk trötthet undersöktes deras uppsättning av bakterier och andra mikroorganismer i tarmen och munhålan. Vid denna studie upptäckte man att patienterna med kronisk trötthet hade en obalans mellan bakterierna i tarmen och i munnen jämfört med friska personer.

Det visade sig att det fanns bakterier i för stor mängd hos denna patientgrupp, speciellt bakterien bacteroides. Problemet är att bakterier i normalomfattning inte är skadliga, men om de får växa för mycket blir den skadlig! Inte nog med att den förökar sig, den konkurrerar dessutom ut nyttiga bakterier samtidigt som den producerar gifter som skadar tarmen och orsakar inflammation och immunreaktioner.

Vad innebär då detta?

Jo studien visade att patienterna hade höga halter av glutaminsyra och låga halter av alfa-tokoferol (typ av E-vitamin) vilket stödjer en teori att det finns en autoimmun komponent i utvecklingen av kronisk trötthet.

Ytterligare studier behövs för att bättre förstå om förändringarna i mikrobiella sammansättning är orsak eller konsekvens av uppkomsten av CFS/ME och om de är relaterade till något av de flera sekundära symtomen.

Källa: Potential role of microbiome in Chronic Fatigue Syndrome/Myalgic Encephalomyelits (CFS/ME)

Relaterade artiklar

Johns hälsoresa med IBS

Johns hälsoresa med IBS

John fick hjälp av sin arbetsgivare att få behandling av Wholesum, då sjukfrånvaron var närmare 30% och inga besök i…
Vad är SIBO?

Vad är SIBO?

SIBO är ett vanligt tillstånd som innebär att du har en överväxt av bakterier i tunntarmen, som nar normalt återfinns…
Vad är skillnaden mellan att ta blodprover inom Funktionsmedicin och Sjukvården?

Vad är skillnaden mellan att ta blodprover inom Funktionsmedicin och Sjukvården?

En viktig skillnad mellan funktionsmedicin och traditionell medicin är vilka typer av blodprover vi väljer och hur vi tolkar blodprovssvaren…
img-9

Kom i kontakt